Marynowane grzyby - Kuchnia

Marynowane grzyby - Kuchnia: Składniki:
kurki lub podgrzybki
¾ litra wody
¼ litra octu
sól
cukier
2 liście bobkowe
2-3 ziela angielskie
gorczyca
pieprz w ziarenkach
ma...


Pickled mushrooms....jpg
By Mariuszjbie - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Link

Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy gatunek oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.


Grzyby oczyścić z piasku, przyciąć trzony i starannie wypłukać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebulę dodać w całości lub pokroić w połówki) i gotować prawie do miękkości. Grzyby wyjąć (cebulę odrzucić), osączyć, ułożyć do słoików, ostudzić. Przygotować zalewę zagotowując wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, ostudzić i zalać nią grzyby. Do grzybów można jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki zamknąć.

Komentarze