Bigos - Kuchnia

Zaczynamy będą nam potrzebne składniki :
75 dag kapusty kiszonej
75 dag białej kapusty
ok 70 dag mięsa
3-4 dag suszonych grzybów
1/4 kg tłustej kiełbasy
4 ziarna jałowca
1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
kilka suszonych śliwek
sól i czarny pieprz

Teraz do dzieła :

Grzyby i śliwki namoczyć "osobno" . Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć, Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki. Zrumienić na tłuszczu cebulę, a następnie mięso. Do dużego garnka włożyć obydwa rodzaje kapusty, pokrojone grzyby z wywarem, mięso, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, śliwki. Zalać 1/2 wody i gotować, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w paski kiełbasę i "wino". Gotować jeszcze 15 minut. Z wina powinien odparować alkohol.
Bigos jest najlepszy po dwóch, trzech dniach,

 
Do bigosu można dodać najrozmaitsze mięsne resztki i sosy z pieczeni, a im większa jest ich rozmaitość, tym bigos będzie lepszy. Bigos musi się przetrawić, tzn. wszystkie składniki muszą przejść wzajemnie swoim aromatem, dlatego jest najlepszy dopiero po paru dniach. 



Komentarze