Przepis na cannelloni ze szpinakiem - kuchnia

Przepis na cannelloni ze szpinakiem - kuchnia: Cannelloni ze szpinakiem, Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie nadmiar wody. W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny. W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy ⅓ sosu pomidorowego na spód. Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów. Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.

Deser

Komentarze