Przepis na łazanki z młodą kapustą i boczkiem - kuchnia: Łazanki z młodą kapustą i boczkiem, Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości kapusty. Na wierzch kładziemy gałązki koperku, przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie. Kiełbaskę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę. Przesmażamy na suchej patelni i jak się ładnie zezłoci dodajemy do kapusty, wyciągając wcześniej gałązki koperku. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do kapusty. Rozgrzewamy masło na patelni, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Podlewamy ją płynem spod kapusty i wlewamy całość do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy razem 3-4 minuty i wyłączamy gaz. Do miski z łazankami dodajemy kapustę, mieszamy dokładnie i podajemy. Możemy też przesmażyć makaron z kapustą na osobnej patelni i dopiero podać.
Polski makaron! Łazanki!
Słuchaj Ciulu - music video
Komentarze
Prześlij komentarz