Kompot truskawkowy - przepis

4 kg dorodnych truskawek umyć w zimnej wodzie, włożyć do naczynia. Ugotować syrop z wody i cukru. Truskawki włożyć do przygotowanych słoików, polać ostudzonym syropem. Dodać środek utrwalający, zamknąć, pasteryzować 20 min w temperaturze 80 C. Ostudzone słoiki wyjąć z garnka przechowywać w chłodnym miejscu.

Składniki :
4 kg truskawek
1 kg cukru
0.5 kg wody


KOMPOT TRUSKAWKOWY II
Wybrać zdrowe, twarde truskawki. Na dno słoików wsypać warstwę cukru, następnie dwie warstwy truskawek, na to znów cukier itd. Wierzch przysypać cukrem. Nie uciskać truskawek w słoikach, lecz lekko potrząsać je w czasie napełniania. Dodać środek utrwalający, słoiki zamknąć, pasteryzować 20 min w temperaturze 80 C. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz też Przepis na ogórki małosolne

Komentarze